Polpeton z mocarelo in pečenim pršutom, hrustljav krompirček in pisana poletna solata


Sestavine za 8 oseb

Polpeton

  • 900 g mletega mešanega mesa 
  • 300 g pečenega pršuta (v rezinah) 
  • 500 g naribane mocarele XXL 
  • 7 rezin kruha za opečence 
  • 4 žlice parmezana 
  • 2 dl suhega rdečega vina 
  • 2 dl jušne osnove 
  • olje za cvrtje 
  • 2 jajci 
  • mleko po potrebi 
  • sol 
  • muškatni orešček 
  • 1 žlica pistacij

Hrustljav krompirček

  • 1000 g mladega krompirja 
  • olje za cvrtje 
  • sol

Solata

  • 2 kumari 
  • 1 glava zelene solate 
  • 12 češnjevih paradižnikov 
  • 2 redkvici 
  • 1 čebula 
  • 1 rumena paprika 
  • 1 zelena paprika 
  • 2 hrustljavi nektarini 
  • 100 g jagod 
  • 4 rezine polnozrnatega kruha 
  • 1 žlička masla 
  • 3 jajca

Marinada

  • balzamični kis 
  • solni cvet 
  • oljčno olje 
  • grški jogurt

Polpeton

Rezinam kruha obrežemo skorjo, jih namočimo v mleko in ožamemo. Rezine pršuta narežemo na ozke trakove. Jajci stepemo. V večji skledi s kuhalnico ali rokami zmešamo mleto meso, namočen kruh, nastrgan parmezan, pečen pršut in stepeni jajci. Solimo in začinimo z muškatnim oreščkom ter pustimo vsaj pol ure počivati, da se sestavine povežejo. Maso raztegnemo, potresemo z naribano mocarelo in zavijemo v obliko štručke oziroma polpetona.V ponvi segrejemo olje in na njem z vseh strani popečemo polpeton, da dobi hrustljavo skorjo. Znižamo temperaturo, prilijemo vino in jušno osnovo in dušimo pokrito še 40 minut, občasno polijemo s tekočino v ponvi. Polpeton vzamemo iz ponve in narežemo na rezine ter potresemo s sesekljanimi pistacijami.

Solata

Jajca trdo skuhamo. Solato očistimo, operemo in natržemo. Kumari in redkvice operemo in narežemo na tanke kolobarje. Papriko prepolovimo, odstranimo semena in narežemo na trakove. Češnjeve paradižnike prepolovimo. Čebulo olupimo, očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Nektarini odstranimo kost in jo narežemo na krhlje. Jagode prepolovimo. Kuhana jajca narežemo na osmine. Vse prestavimo v veliko skledo in premešamo. Vsaj za eno uro postavimo v hladilnik, da bo solata čim bolj osvežilna. Rezine kruha narežemo na kocke in jih z vseh strani na hitro popečemo na žaru ali v ponvi na žlički masla. Iz solnega cveta, balzamičnega kisa, grškega jogurta in oljčnega olja pripravimo marinado.

Hrustljav krompirček

Krompir olupimo in operemo. Narežemo ga na enako debele rezine, jih operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. V vročem olju cvremo približno 15 minut oziroma do zlato rjave barve. Maščobe mora biti dovolj, da krompirček v njej plava. Ocvrtega poberemo s penovko in odložimo v posodo, obloženo s papirnatimi brisačkami. Po okusu posolimo.

Serviranje

Na večji servirni krožnik položimo rezine polpetona, poleg pa hrustljav krompirček. Ohlajeno solato prelijemo z marinado ter potresemo s kockami popečenega kruha. Po želji ponudimo zraven narezano mlado čebulo in gorčico/ajvar/majonezo/kečap.

Komentarji